Bæredygtighed: 5 tips til en mere bæredygtig livsstil

Begrebet ‘bæredygtighed’ har for alvor vundet indpas i danskernes bevidsthed og ordforråd de seneste par år. Men hvad dækker begrebet over, og hvordan kan du få en mere bæredygtig livsstil?

 

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed handler om at skabe de bedste rammer for miljøet og for os mennesker nu og i fremtiden. Ideen om bæredygtighed er baseret på en tankegang om, at klimapåvirkninger skal reduceres, og naturressourcer skal udnyttes på effektiv vis; det vil sige på en måde, der giver mennesker - nulevende og kommende generationer - mulighed for at få dækket sine behov, og som samtidig belaster klima- og miljø mindst muligt.

Men hvordan er det så lige, at du gør dit for bæredygtigheden og får en mere bæredygtig livsstil? Og netop dét giver jeg dig her fem tips til.

 

Bæredygtighed i garderoben

Bæredygtighed i garderoben Garderoben er et rigtig godt og oplagt sted at starte, når du vil have gang i en mere bæredygtig livsstil. Tal fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at der på verdensplan ryger omkring 42. mio ton tøj direkte i skraldespanden hvert år, og at tøj og tekstiler ligger lige efter mobilitet, fødevarer og boliger når det kommer til forbrugsområder, der udgør den største belastning for miljøet. Og i følge Forbrugerrådet Tænk er vi danskere faktisk det folkefærd i verden, der køber mest - i gennemsnit helt op til 10,2 kilo hvert år.

Heldigvis kræver det ikke ret meget af dig at være med til at vende danskernes storforbrugende ry og gøre en indsats for bærdygtighed i din garderobe. Det handler nemlig grundlæggende om at købe mindre tøj, bruge det tøj, du har i forvejen og at passe på dit tøj, så det holder længere.  Så gå din garderobe i gennem og se, om du mon ikke finder nogle lækre, glemte sager, du kan sammensætte nye outfits med, og få dit tøj til at holde længe ved kun at vaske det, når det er decideret beskidt eller lugter. Og selvfølgelig sker det, at du har brug for at købe noget nyt tøj en gang i mellem, men også her er der gode muligheder for at træffe et bæredygtigt valg: For eksempel ved at købe genbrugstøj eller ‘last season’ tøj - tøj fra tidligere kollektioner, der bliver erstattet af det nyeste nye i butikkerne, og som derefter oftest bliver brændt eller ryger direkte i skraldespanden. Og genbrugstøj og ‘last season’ tøj er langt fra lig med umoderne, kedeligt tøj. Der er nemlig rigtig meget modetøj fra anerkendte brands, der bliver solgt videre - enten af privatpersoner eller genbrugsshops - , og meget af det ‘last season’ tøj, der forhandles, er netop modetøj fra tidligere sæsoner. Fx kan du finde lækre, moderigtige nederdele, bukser, bluser og meget mere fra Neo Noir, Blanche CPH, Custommade eller en kjole til en af sommerens fester fra Second Female eller Gestuz. Også sneakers er at finde som ‘last season’ varer.

Og udover at genbrugstøj og ‘last season’ tøj er et bæredygtigt garderobe-valg, er det også et særdeles godt og bæredygtigt pengepungs-valg…

 

Bæredygtighed i hjemmet

Når det kommer til bæredygtighed i hjemmet, er der flere områder, du kan sætte ind på. Men områder der virkelig giver mening at sætte ind på er el og varme. Når det kommer til el, bør du for det første vælge miljørigtige elinstallationer. Fx ved at vælge et køleskab med energimærkning A, erstatte glødepærer med LED-pærer og investere i stikdåser med stikkontakter, så du nemmere kan slukke for strømmen, når du ikke bruger dit fjernsyn, dine højttalere eller andet elektronisk udstyr. I forhold til varme i hjemmet, kan du med fordel få isoleret mure og tag, hvis de ikke er isolerede ordentligt og på den måde skrue ned for dit varmeforbrug. Er du ikke ejer af eget hus og bor i en ejer- eller andelslejlighed, kan du melde dig ind i bestyrelsen og få en isolering på dagsordenen.

 

Bæredygtighed i havenbæredygtighed i haven

For at skabe bæredygtighed i haven er den en rigtig god ide at anskaffe dig en masse blomster og planter. Især blomster er vigtige, fordi de er en ren magnet for sommerfugle, insekter og bier, som spiller en vigtig rolle for din haves biodiversitet/bæredygtighed. Gå efter blomster og planter af arter, der findes naturligt i Danmark, så du på den måde skaber de bedste forudsætninger for, at de kommer til at trives. Derudover er græs i haven en vigtig spiller, når det kommer til bæredygtighed i haven. Græs er nemlig levested for insekter - især trives de i langt græs, så slå gerne græsset en gang mindre, end du plejer. 

 

Bæredygtighed i madlavningen

Når det kommer til madlavning, er der også mange bæredygtige valg at træffe: For eksempel ved at skifte kød (helt eller delvist) ud med fisk, grøntsager, bælgfrugter, eller stivelse som ris og pasta og på den måde undgå det store klimaaftryk, som især oksekød står for. Derudover bør du gå efter at spise fødevarer efter sæson; spis en masse skøn kål, rodfrugter og torsk i vintermånederne, agurk, ramsløg og rødspætter i foråret, jordbær, nye danske kartofler, tomater og ærter hen over sommeren og gå amok i svampe i efteråret. Bæredygtighed i transport

 

Bæredygtighed i transport

Måden du transportere dig fra A til B er endnu et oplagt sted at rette opmærksomheden mod, når du vil leve en mere bæredygtig livsstil. For som du nok allerede ved, er især transport med fly og biler en stor klimasynder, da begge dele udleder store mængder af det klimaskadelige CO2. Men faktisk er er der et transportmiddel, der overgår både transport med bil og fly med længder, når det kommer til CO2-udledning - færgen. Færgen indtager nemlig topplaceringen på listen over danskernes foretrukne transportmidler, der udleder mest CO2.

I hverdagene gør du dit bedste i forhold til bæredygtighed i transport ved at bruge cyklen som dit foretrukne transportmiddel eller alternativt bussen eller toget, da de alligevel skulle køre, uanset om du skulle med eller ej. Har du langt til arbejde, og plejer du at køre i bil frem og tilbage, kan du fx høre dine kollegerne, om der er nogle, der bor tæt på dig, og som du kan lave en kørselsaftale med - så I ikke belaster miljøet med hver jeres bil frem og tilbage. Når du skal ud og rejse, handler det om at undgå for mange færgeture og fly og i stedet undersøge mulighederne for at rejse med tog.